Συνέδριο Skills PULSE: μια μοναδική ευκαιρία να συζητηθούν οι εξελισσόμενες ανάγκες της Ευρώπης σε δεξιότητες

06/11/2024

Στις 29 Οκτωβρίου, στο Συνέδριο Skills PULSE «Re-Thinking Europe's Skill Needs: Reflections Following the European Year of Skills» που διεξήχθη στη Ρώμη, παρουσιάστηκαν διαφορετικές οπτικές για την αντιμετώπιση αυτής της κοινής πρόκλησης.

Το συνέδριο Skills PULS EEU, που πραγματοποιήθηκε στο Building Hotel στη Ρώμη στις 29 Οκτωβρίου, αποτέλεσε σημαντικό βήμα διαλόγου μεταξύ διακεκριμένων εμπειρογνωμόνων και ερευνητών-τριών, οι οποίοι και οποίες μοιράστηκαν το όραμά τους σχετικά με τις αναδυόμενες ανάγκες δεξιοτήτων και τις αναντιστοιχίες δεξιοτήτων της Ευρώπης.

Τα πάνελ και οι συζητήσεις προλογίστηκαν από  τον Giancarlo Dente, από το Fondazione Giacomo Brodolini, και  τη Liga Baltina, συντονίστρια του έργου SkillsPULSE.

Την εκδήλωση άνοιξε η Annamaria Simonazzi, πρόεδρος του Fondazione Giacomo Brodolini, ακολουθούμενη από τους κεντρικούς ομιλητές Glenda Quintini από τον ΟΟΣΑ, οι οποίοι έθεσαν τα ερωτήματα που συνδέονται με τις διαρθρωτικές τάσεις που επηρεάζουν τη ζήτηση και την προσφορά δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων των δημογραφικών αλλαγών, της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης και των επακόλουθων αναντιστοιχιών δεξιοτήτων μεταξύ κλάδων και τομέων. Ο Antonio Bonardo από την WEC-Europe,συζήτησε τις αλλαγές στις προσεγγίσεις πρόσληψης, τονίζοντας την αυξανόμενη εξάρτηση από τους προσωρινά απασχολούμενους (agency workers) για την παροχή συγκεκριμένων δεξιοτήτων υψηλού επιπέδου που οι εργοδότες αναζητούν μέσω μόνιμων προσλήψεων. Αναφέρθηκε επίσης στις διπλές πιέσεις της ταχείας τεχνολογικής μεταβολής και των δημογραφικών αλλαγών που συμβάλλουν στην έλλειψη ταλέντων.

Το πρώτο πάνελ, με τίτλο «Αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού, πράσινες θέσεις εργασίας και μετασχηματισμός του εργατικού δυναμικού με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη», διερεύνησε τις αναδυόμενες ανάγκες. Στο πάνελ συμμετείχαν οι Lukasz Arendt, από το Πανεπιστήμιο του Lodz, Iván Diego Rodríguez, από το Valnalon της Ισπανίας, Eamonn Davern, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας υπηρεσιών απασχόλησης και Matteo Sgarzi, από το CEREQ France.

Η δεύτερη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, την οποία συντόνισε ο Giuseppe Ciccarone, από το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, εστίασε στην μέτρηση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων στην Ευρώπη και των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών τους, με πολύτιμες πληροφορίες από τους Seamus McGuinness, ESRI Δουβλίνου, Irene Mandl, από την Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Ηλία Λιβανό, από το CEDEFOP, και Marcin Kocór, από το Πανεπιστήμιο Jagiellonian της Κρακοβίας. Το πάνελ διερεύνησε τις επιπτώσεις των ελλείψεων δεξιοτήτων σε ολόκληρη την ΕΕ, αμφισβητώντας ωστόσο την υπόθεση ενός γενικευμένου ελλείμματος.

Οι προβλέψεις του CEDEFOP παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις μελλοντικές απαιτήσεις που διαμορφώνονται από την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, δίνοντας έμφαση στη δημογραφική μετατόπιση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού της ΕΕ. Όσον αφορά το μέλλον, οι τομείς που αντιμετωπίζουν τα υψηλότερα ποσοστά κενών θέσεων εργασίας, ενδέχεται να απαιτούν προσαρμογές στην ποιότητα και τις συνθήκες εργασίας για την προσέλκυση ταλέντων.

Το EURES παρουσιάστηκε ως σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των διασυνοριακών αναντιστοιχιών δεξιοτήτων, βοηθώντας τα άτομα που αναζητούν εργασία να πλοηγηθούν στις αγορές εργασίας της ΕΕ,διευκολύνοντας επίσης  την κυκλοφορία μεταξύ περιοχών υψηλής ζήτησης και υψηλής ανεργίας, συχνά κοντά στα σύνορα.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε επίσης ο συλλογικός τόμος Re-Thinking Europe's Skill Needs: Reflections Following the European Year of Skills, που εκδόθηκε από το Fondazione Giacomo Brodolini. Η Liga Baltina και ο Terence Hogarth, συνεπιμελήθηκαν το συλλογικό αυτό έργο, το οποίο αποτελεί σημαντική συμβολή στις συζητήσεις σχετικά με τις δεξιότητες στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν τρεις διαδραστικές συνεδρίες, όπου οι συντελεστές του βιβλίου συζήτησαν τρεις βασικές θεματικές: «Ελλείψεις εργατικού δυναμικού ή δεξιοτήτων;», «Βελτίωση των ειδικών αναγκών δεξιοτήτων» και «Αποτελεσματικές και δίκαιες υποδομές δεξιοτήτων στην Ευρώπη», με συντονιστή  τον Terence Hogarth, από το Ινστιτούτο Έρευνας για την Απασχόληση του Πανεπιστημίου του Warwick, Maria Laura Fornaci,  από το Fondazione Giacomo Brodolini και τον Iván Diego Rodríguez.

Ο κεντρικός ομιλητής Roberto Angotti, από το INAPP, άνοιξε την τελική συνεδρία «Δεξιότητες για ένα βιώσιμο μέλλον. Ιταλία», την οποία συντόνισε ο Luca Dordit, από το Πανεπιστήμιο του Ούντινε, και συμμετείχαν  οι Massimo Temussi, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Πολιτικών, Ettore Russo, από την Anitec-Assinform, Eleonora Pisicchio, από το FondoFor.Te., Raffaele Saccà, από το Fondimpresa και Paola Vacchina, από τη Forma. Στις τελικές παρατηρήσεις του, ο Giuseppe Forte, από το Fondazione Giacomo Brodolini, συνόψισε τις κύριες ιδέες και προβληματισμούς της ημέρας, καταλήγοντας σε ορισμένες βασικές συστάσεις πολιτικής. Η Manuelita Mancini, διευθύντρια του Fondazione Giacomo Brodolini, ολοκλήρωσε μια ημέρα γεμάτη με σημαντικές συζητήσεις, νέες συνεργασίες και ανανεωμένη δέσμευση για την αναμόρφωση του τοπίου δεξιοτήτων της Ευρώπης για το μέλλον.

Το SkillsPULSE (SkillsPredicting, Understanding, and Locating Shortages in Europe) είναι ένα 3ετές (Ιούνιος '24-Ιούνιος '27) πρόγραμμα Horizon Europe, το οποίο συντονίζεται από το Fondazione Giacomo Brodolini (Ιταλία), με 7 εταίρους από 7 ευρωπαϊκές χώρες: Πανεπιστήμιο του Tartu (Εσθονία), Πανεπιστήμιο του Lodz (Πολωνία), Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών ESRI (Ιρλανδία), Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών ΕΚΚΕ (Ελλάδα), Πανεπιστήμιο της Πίζας (Ιταλία),  Πανεπιστήμιο Jyväskylä (Φινλανδία) και Institute for Employment Research (Ηνωμένο Βασίλειο).

Το έργο θα παρέχει μια μεθοδολογία για τον προσδιορισμό της έκτασης, των αιτιών και των επιπτώσεων των ελλείψεων δεξιοτήτων στην Ευρώπη. Μια σειρά δεικτών, συμπεριλαμβανομένου ενός δείκτη έλλειψης δεξιοτήτων, θα αναπτυχθεί και θα ενσωματωθεί σε ένα εργαλείο λογισμικού για χρήση από τους υπεύθυνους για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις δεξιότητες της αγοράς εργασίας τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επικοινωνία για περισσότερες πληροφορίες:

communication@skillspulse.eu

Ακολουθήστε μας στα socialmedia:

  • Website: www.skillspulse.eu
  • Linkedin: @skillspulse
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ