Ατομικές προσλήψεις και πολιτική υπαγωγή στη διαμόρφωση των στάσεων για τη μετανάστευση σε περιόδους δημοσιονομικής λιτότητας: Η περίπτωση της Ελλάδας

Οι αυξημένες εισροές μεταναστών και η οικονομική κρίση συνθέτουν ένα πολύπλοκο πλαίσιο ανισορροπίας στην Ελλάδα με πολλαπλές επιδράσεις στο εθνικό κοινωνικό επίπεδο. Το άρθρο επικεντρώνεται στις προσλήψεις του ελληνικού πληθυσμού για τους μετανάστες, όπως αυτές αποτυπώνονται στις Ευρωπαϊκές έρευνες στάσεων, την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα (European Social Survey, ESS) και το Ευρωβαρόμετρο (Eurobarometer) πριν και μετά την εμπειρία της οικονομικής κρίσης. 

Η ανάλυση περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες: α) Ατομικές προσλήψεις (κοινωνική εμπιστοσύνη, θεσμική εμπιστοσύνη, υποκειμενική ευημερία, ανθρωπιστικές αξίες), β) πολιτικές απόψεις (πολιτικό ενδιαφέρον, συμμετοχή στις εκλογές, πολιτική ιδεολογία, ταύτιση με πολιτικό κόμμα). Οι παραπάνω θεματικές εξετάζονται σε βάθος χρόνου (2002-2011) με έμφαση στις χρονικές διαφοροποιήσεις πριν και μετά την οικονομική κρίση σε συσχέτιση με τις στάσεις των Ελλήνων για τους μετανάστες (στάσεις για τη μεταναστευτική πολιτική, στάσεις για τις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις των μεταναστών). 

Στη συζήτηση επιχειρείται η ερμηνευτική προσέγγιση των αναλύσεων μέσα από τη Θεωρία της Ρεαλιστικής Σύγκρουσης. Διατυπώνονται προβληματισμοί για τις δι-ομαδικές συγκρούσεις σε περιόδους περιορισμού των διαθέσιμων πόρων και προτάσεις για μελλοντικές έρευνες.  


  • ΣΥΓΓΡΑΦΕIΣ: Ηλιού, Κ.
  • ΕΤΟΣ: 2014
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Συμβολές σε συλλογικούς τόμους
  • ΓΛΩΣΣΑ: Αγγλικά
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ