Οι στάσεις των εργαζομένων στον εμπορικό κλάδο για τους μετανάστες: Ατομικό και συλλογικό συμφέρον ή Συμβολικός Ρατσισμός;

Στο πρώτο μέρος του άρθρου διαπιστώνεται ότι η μετανάστευση με προορισμό τη σύγχρονη Ελλάδα είναι ένα υπαρκτό και κυρίως εν εξελίξει κοινωνικό φαινόμενο. Εντοπίζοντας, μάλιστα, ως κυριότερο αίτιο της μετακίνησης των πληθυσμών την οικονομική επιβίωση οι εισρέοντες στη χώρα μας αποκαλούνται «οικονομικοί μετανάστες», οι οποίοι εκτιμάται ότι ήδη αποτελούν το 10% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας. Η παρουσία αυτού του νέου εργατικού δυναμικού ταράσσει τις ισορροπίες όχι μόνο στον εργασιακό, αλλά και στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό τομέα της χώρας μας. 

Η συγκεκριμένη μελέτη εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα «Αθήνα και μετανάστευση: ‘Εμείς’ και οι ‘Άλλοι’, οι ‘Άλλοι’ και ‘Εμείς’» του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. Στοχεύει στην ποιοτική διερεύνηση των επιπτώσεων της παρουσίας των μεταναστών στις αντιλήψεις των Ελλήνων που απασχολούνται στον εμπορικό κλάδο και περιορίζεται χωρικά στο ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας, ένα μακροχρόνια σημαντικό εμπορικό πόλο της πρωτεύουσας. 

Αντικείμενο του παρόντος άρθρου είναι η κατανόηση της αμφίθυμης αυτής στάσης των Ελλήνων μέσα από το θεωρητικό πλαίσιο του Συμβολικού Ρατσισμού. Σύμφωνα, λοιπόν, με το σκεπτικό του Συμβολικού Ρατσισμού το άρθρο προσεγγίζει μεθοδολογικά την ανάλυση των στάσεων των εργαζομένων στον εμπορικό κάδο για τους μετανάστες μέσα από δύο ερευνητικά ερωτήματα:

1) Ποια είναι η στάση των ερωτώμενων για τους μετανάστες και τους επιχειρηματίες μετανάστες;

2) Το ατομικό / συλλογικό συμφέρον είναι εκείνο που επηρεάζει αυτή τη στάση ή μια συμβολική ηθικολογική διάκριση κατά των μεταναστών;


  • ΣΥΓΓΡΑΦΕIΣ: Ηλιού, Κ.
  • ΕΤΟΣ: 2009
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Συμβολές σε συλλογικούς τόμους
  • ΓΛΩΣΣΑ: Ελληνικά
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ