Μετρώντας το έγκλημα: Μεθοδολογικοί προβληματισμοί σχετικά με την καταγραφή και ερμηνεία των στατιστικών για το έγκλημα σε τοπικό- εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο

Το άρθρο βασίζεται στο ερευνητικό έργο «Δημιουργία Κόμβου Δευτερογενούς Επεξεργασίας και Διαχείρισης Κοινωνικο-οικονομικών Δεδομένων και Δεικτών» του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. Ειδικός στόχος της συγκεκριμένης μελέτης είναι ο καθορισμός ενός σχεδίου στρατηγικής συγκριτικής έρευνας για τη συλλογή και ανάλυση εγκληματολογικών δεδομένων σε δευτερογενές επίπεδο, αλλά και η διαμόρφωση της κατάλληλης υποδομής για τη λειτουργία συγκριτικών μελετών. Επισημαίνεται η δυσκολία «ομοιογενοποίησης» των δεδομένων που προέκυψε ως πρακτικό πρόβλημα στη διάρκεια της μελέτης και αναγνωρίζονται επιγραμματικά οι λειτουργικές απαιτήσεις που χρειάζεται να πληρούνται προκειμένου να λειτουργήσει ένα σύστημα υποδομής που αποσκοπεί στην ενσωμάτωση συνόλων δεδομένων κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος.       

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις παραμέτρους που προσδιορίζουν τα θεωρητικά και μεθοδολογικά ενδιαφέροντα της μελέτης. Πρόκειται εν συντομία για τις εξής: α) Το υλικό της μελέτης αποτελείται από νούμερα ή συναθροίσεις αριθμητικών δεδομένων που περιγράφουν το έγκλημα αριθμητικά. Εσωκλείουν, όμως, και ποιοτικούς προσδιορισμούς του φαινομένου σε ένα άλλο επίπεδο, β) Επειδή τα δεδομένα προέρχονται από θεσμικά όργανα του επίσημου Συστήματος Απονομής Ποινικής Δικαιοσύνης (όπως τα δικαστήρια, οι φυλακές και τα αστυνομικά τμήματα), παρέχουν αναπόφευκτα πληροφόρηση για την κοινωνική αντίδραση στο έγκλημα. Πρόκειται για πληροφόρηση που αφορά όχι μόνο τον τρόπο λειτουργίας του Συστήματος Απονομής Ποινικής Δικαιοσύνης, αλλά και τη φιλοσοφική του βάση, η οποία προσδιορίζει τις πρακτικές του, γ) Κατά τη διάρκεια δευτερογενούς επεξεργασίας των δεδομένων προκύπτουν προβληματισμοί που αφορούν την καταγραφή, την ταξινόμηση και τη μετατροπή των πρωτογενών πληροφοριών σε αριθμούς ακόμα και στο στάδιο της πρωτογενούς επεξεργασίας, δηλαδή, στην πηγή (ΕΣΥΕ). 

Το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα είναι αναγκαίες μελέτες, όπως η παρούσα, που επιχειρούν την αποδόμηση και αναδόμηση των ποσοτικών εγκληματολογικών δεδομένων μέσα από μια ματιά σε βάθος χρόνου.

  • ΣΥΓΓΡΑΦΕIΣ: Τσίγκανου, Ι., Δενδρινού, Χ., Ηλιού, Κ., Ροϊνιότη, Ε.
  • ΕΤΟΣ: 2009
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές
  • ΓΛΩΣΣΑ: Αγγλικά
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ