Ο κοινωνικοπολιτικός προφίλ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία πριν και μετά την «Ευρωκρίση»: Συγκριτική Εμπειρική Εκτίμηση
IΣε αυτό το κεφάλαιο, αξιολογούμε την επίδραση των μηχανισμών επιλογής υποψηφίων στο κοινωνικοπολιτικό προφίλ των βουλευτών από τέσσερις βασικούς πολιτικούς φορείς (Κίνημα Πέντε Αστέρων, ΣΥΡΙΖΑ, Ciudadanos και Podemos) που εκλέχθηκαν μετά τις τελευταίες γενικές εκλογές στην Ιταλία (2013), στην Ελλάδα (Σεπτέμβριος 2015) και στην Ισπανία (2016). Συγκεκριμένα, επιθυμούμε να εξετάσουμε πώς η επιλογή υποψηφίων επηρεάζει την περιγραφική εκπροσώπηση των νέων κομμάτων και αν οι βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Podemos, το Ciudadanos και το M5S διαφέρουν στο κοινωνικοδημογραφικό τους προφίλ από τους βουλευτές που προέρχονται από πιο καθιερωμένα κόμματα.
Η κύρια υπόθεσή μας είναι ότι, καθώς τα νέα πολιτικά κόμματα ακολουθούν διαφορετικές πολιτικές διαδρομές και εναλλακτικά κανάλια πολιτικής κοινωνικοποίησης σε σχέση με τους κυρίαρχους φορείς, αυτό θα αποτυπωθεί στη κοινωνικοδημογραφική τους σύνθεση. Τα δεδομένα μας επαληθεύουν κατά κύριο λόγο την υπόθεσή μας ότι οι νέοι πολιτικοί φορείς, μέσω της χρήσης μεθόδων επιλογής υποψηφίων από τη βάση, έχουν πιο κοινωνικά διαφοροποιημένα προφίλ. Αυτό είναι πιο εμφανές στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου τέτοιες μέθοδοι εφαρμόστηκαν σε μεγάλο βαθμό. Οι νέοι φορείς χαρακτηρίζονται από τη μειούμενη εξάρτηση του «κόμματος στην εξουσία» από το «κόμμα στη βάση». Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί ένα ελαφρώς διαφορετικό μοτίβο, το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι ακριβώς ένα νέο κόμμα. Παρ' όλα αυτά, όλα τα κόμματα εισάγουν περισσότερη κοινωνική ποικιλία στα κοινοβούλια.
- ΣΥΓΓΡΑΦΕIΣ: Κακεπάκη, M. Κουντούρη, Φ., Verzicheli L. και X. Coller
- ΕΤΟΣ: 2018
- ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Συμβολές σε συλλογικούς τόμους
- ΓΛΩΣΣΑ: Αγγλικά