Το διαδίκτυο στην Ελλάδα 2015
Ελλάδα και οι υποδομές τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορίας
Παρά την παρατεταμένη ύφεση στην οικονομία, το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας σε συνδυασμό με την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για υποδομές τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (Κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, clusters, incubators κ.λπ.), διαμορφώνουν ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο ψηφιακό περιβάλλον και αποτελούν έναν δυναμικό τομέα για την ανάπτυξη της οικονομίας. Με αφορμή την ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, και εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού επιχειρησιακού προγράμματος για την ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας (3ο Κοινοτικό Διαρθρωτικό Ταμείο), η Ελλάδα κατάφερε να αποκτήσει την απαραίτητη υποδομή σε τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για ψηφιακές τεχνολογίες. Σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα έχουν αναπτυχθεί σε όλη την επικράτεια και μία πληθώρα μέσων επικοινωνίας είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Η χρήση του διαδικτύου είναι αρκετά διαδεδομένη στην Ελλάδα, ενώ καταγράφεται μία διαρκής αύξησή της, που προσεγγίζει τα 6,5 εκατομμύρια (6.451.326) χρήστες - η διείσδυση του Διαδικτύου ήταν 63,2% στις 31 Δεκεμβρίου 2014 σύμφωνα με το Internet World Stats.
Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, για τη διαχρονική εξέλιξη του αριθμού των domain names στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2001-2014, ο αριθμός των domain names έχει αυξηθεί από 50.000 σε 430.000. Ο αριθμός των συνδρομητών του διαδικτύου εξακολουθεί να αυξάνεται, φτάνοντας στις 3.156.071 γραμμές (broadband) συνδέσεων στο τέλος του 2014, όταν το 2000 αριθμούσε σε μόλις 174.000 συνδέσεις (dial-up και broadband). Η θεαματική εξέλιξη της διείσδυσης του Διαδικτύου (2,4 γραμμές ανά 100 κατοίκους) αναδεικνύει το μέγεθος της προόδου που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, και τη σύγκλιση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος στα τέλη του 2014 ήταν 1,3 γραμμές ανά 100 κατοίκους.
Το πρώτο «κύμα» του World Internet Project (WIP) στην Ελλάδα
Η έρευνα “World Internet Project- Greece” υλοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και εντάσσεται στη διεθνή σύμπραξη «World Internet Project» (www.worldinternetproject.net). Πρόκειται για ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 1999 και διευθύνεται από το Annenberg School Center for the Digital Future του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. Στην παρούσα έκθεση παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της πρώτης εμπειρικής δειγματοληπτικής έρευνας για τη χρήση του διαδικτύου στην Ελλάδα στο πλαίσιο του WIP, η οποία διεξήχθη από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου του 2015. Η έρευνα παρουσιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά της χρήσης του διαδικτύου στον πληθυσμό της Ελλάδας και εξετάζει πτυχές της ατομικής συμπεριφοράς των ερωτηθέντων σε σχέση με τη χρήση ή μη χρήση του διαδικτύου.
Η παρούσα έκθεση περιλαμβάνει περιγραφικές στατιστικές αναλύσεις των αποτελεσμάτων, καθώς και διαγράμματα κατανομής των σχετικών συχνοτήτων και σε ορισμένες περιπτώσεις των μέσων όρων. Οι σχετικές συχνότητες και οι μέσοι όροι αναγράφονται στα διαγράμματα, προκειμένου να παρέχουν μία ξεκάθαρη εικόνα στον αναγνώστη χωρίς να είναι απαραίτητο να ανατρέχει στους σχετικούς πίνακες.
Η αναφορά στην ελληνική γλώσσα είναι διαθέσιμη εδώ.
Η αναφορά στην αγγλική γλώσσα είναι διαθέσιμη εδώ.
- ΣΥΓΓΡΑΦΕIΣ: Δεμερτζής Ν., Βαδράτσικας Κ., Φρέντζου Χ., Λιναρδής Α., Φραγκίσκου Α.
- ΕΤΟΣ: 2016
- ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Ερευνητικές Εκθέσεις
- ΓΛΩΣΣΑ: Ελληνική