Πολιτική ιστορία, πολιτικό προσωπικό και αλλαγές στο ελληνικό πολιτικό σύστημα μετά τις εθνικές εκλογές του 2023
12/12/2024
Το Εργαστήριο Πολιτικής Κουλτούρας και Συμπεριφοράς του ΕΚΚΕ σας καλεί στην 4η παρουσίαση στο πλαίσιο του Ερευνητικού του Σεμιναρίου για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, με τίτλο «Πολιτική ιστορία, πολιτικό προσωπικό και αλλαγές στο ελληνικό πολιτικό σύστημα μετά τις εθνικές εκλογές του 2023». Εισηγητής και εισηγήτρια: Χρήστος Τσίμπος και Όλγα Βλάχου. Η παρουσίαση θα γίνει στη Βιβλιοθήκη του ΕΚΚΕ (Κρατίνου 9, 4ος όροφος) και είναι ανοιχτή στο κοινό. Ιδιαίτερα ενθαρρύνονται να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες και διδακτορικοί ερευνητές/τριες.
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2024
12:00 - 14:00
Περίληψη εισήγησης:
Με σημείο καμπής το 2019 και την επιστροφή της συντηρητικής παράταξης στη διακυβέρνηση της χώρας ολοκληρώνεται η δεκαετία της κρίσης και εμφανίζεται ο ασθενής δικομματισμός στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Μετά τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2023 ο ασύμμετρος δικομματισμός εμφανίζεται και εδραιώνεται, με τον πόλο της εξουσίας να αποτελείται από την κεντροδεξιά παράταξη και τον πόλο της αντιπολίτευσης να εμφανίζεται εντελώς κατακερματισμένος και αμορφοποίητος ανάμεσα σε κόμματα της κεντροαριστεράς, στην ακροδεξιά και την ακροαριστερά. Στην παρούσα εισήγηση μέσω της ανάλυσης των εκλογικών αποτελεσμάτων θα προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τον ασύμμετρο δικομματισμό και τη μετατόπιση του άξονα προς το κέντρο, αφήνοντας χώρο σε κομματικά μορφώματα να τοποθετηθούν στα άκρα του πολιτικού φάσματος. Κατά δεύτερο λόγο, θα εξεταστεί το κατά πόσον και με ποιον τρόπο το ισχύον εκλογικό σύστημα επηρέασε το ποσοστό και την κατανομή εδρών των κομμάτων, διαμορφώνοντας το μοντέλο του ασύμμετρου δικομματισμού. Θα συζητηθεί επίσης σε ποιες περιφέρειες παρατηρείται μεγαλύτερη εκλογική σταθερότητα στην ανάδειξη συγκεκριμένων κομμάτων και πολιτικών προσώπων και σε ποιες περιοχές υπάρχει σημαντική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Ο διάλογος θα ολοκληρωθεί με την ανάλυση των παραγόντων που συνεισφέρουν στη διαμόρφωση της πολιτικής συμπεριφοράς του εκλογικού σώματος την εξεταζόμενη περίοδο σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
Σύντομα βιογραφικά σημειώματα:
Ο Χρήστος Τσίμπος είναι Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών (Εκλογική Κοινωνιολογία) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Προϊστάμενος του Τμήματος Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Δ/νσης Ανθρώπινου Δυναμικού και Επιμόρφωσης της Βουλής των Ελλήνων.
Η Όλγα Βλάχου είναι υποψήφια διδάκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.